Lev Kopeljev
Efter att ha kritiserat Röda arméns grymheter under inmarschen i Ostpreussen 1945 tillbringade Lev Kopeljev tio år i fångenskap tillsammans med bland andra Alexander Solzjenitsyn. Jag träffade honom första gången när han hälsade på mina svärföräldrar i Moskva.
1980 berövades Kopeljev och hans hustru Raisa Orlova sina sovjetiska medborgarskap och de bosatte sig i Köln. Kopeljev var germanist och fick 1981 den tyska bokhandelns fredspris för sin biografi över Heinrich Heine. Under tiden i Tyskland fortsatte han att kämpa för mänskliga rättigheter i Sovjetunionen. När jag besökte honom i Köln för en intervju var Petra Kelly och Gert Bastian från partiet De gröna där. När han följande morgon for till Bundestag för att överlämna en lista över sovjetiska samvetsfångar var han så upptagen av sina tankar att han glömde att sätta på sig ytterskorna, vilket hans assistent försynt påpekade för honom. När han, vitskäggig, stor och väldig, grep sin vandringsstav och stegade ut mot bilen såg han ut som en gammaltestamentlig profet.
Fotot är taget 1988 på Louisianamuseet i Danmark under den första gemensamma konferensen för sovjetiska författare och ryska exilförfattare.